Print

Jan Decleir & Ensor Strijkkwartet: Les Vendredis

Rusland, omstreeks 1890. Elke vrijdag avond, even na acht uur, betraden muzikanten en geïnteresseerden de salons van een gigantisch herenhuis in een chique wijk van St. Petersburg. De gastheer is een steenrijke houthandelaar (amateur violist)met een grote passie voor muziek: Mitrofan Belaïev. Wekelijks inviteerde hij een bont gezelschap muziekliefhebbers om te componeren en te musiceren.

Elegante mannen en vrouwen vleiden zich in de sofa’s, Perzische kussens en love seats die overal in zijn paleisje verspreid stonden. Ze gaven zich over aan heerlijk eten, zoete woorden en roddels. Om half negen besteeg het Belaiev-kwartet het podium in de berookte muzieksalon: kleine concertzaal. Eerst speelde zij een kwartet van Haydn, Schubert, nadien een compositie dat diezelfde avond werd gecomponeerd. Tijdens deze legendarische geworden vrijdagen zijn pareltjes gecomponeerd door grootheden als Rimsky-Korsakov en Borodin, leraren aan het conservatorium van St Petersburg, en hun leerlingen Glasunov, Sokolov, Liadow. Lichtvoetige salonmuziek voor strijkkwartet.

Het Ensor kwartet brengt deze avonden terug tot leven, samen met Jan Decleir, die instaat voor de roddels en de mooie woorden. Ze vinden elkaar in de liefde voor deze muziek en de periode waarin ze ontstaan is. In Rusland broeit van alles: sociaal, politiek en cultureel. Dat leverde ontroerende en bijzonder grappige kunstwerken op. Jan Decleir leest voor het stadsverhaal de Nevski Prospect (één van de bekendste straten uit St-Petersburg) van Nikola Gogol, een verhaal dat deze sfeer ademt. Hij maakt er met de gerenommeerde muzikanten van het Ensor strijkkwartet een nieuw verhaal van.

Eric Robberecht: viool
Francis Reusens: viool
Frans Vos: altviool
Steven Caeyers: cello
Jan Decleir: verteller

Categorie
Locatie
Prijs
ABO: € 13
-21/+60: € 15
Basis: € 17
Senior drop (+65): € 13
Youth drop (-18): € 8

Afbeeldingen