Print

Jazzisfaction Big Band invites Fay Claassen

De internationaal gerenommeerde Jazzisfaction Big Band, sinds 2015 ons 'huisorkest', is voor het eggerpubliek geen onbekende. Zij repeteren in den egger en speelden hier al memorabele concerten met o.a. Gary Smulyan, Don Menza en Bert Voordeckers. Tijdens de viering van 10 jaar den egger zorgden ze samen met de Nederlandse jazzdiva Denise Jannah voor een spetterende feestavond.

Voor dit concert, de afsluiter van het seizoen, nodigt de bigband opnieuw een grote naam uit de Europese jazzwereld uit. De Nederlandse zangeres Fay Claassen stond al op vele internationale podia en werd onder meer begeleid door het Metropole Orkest, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en de WDR Big Band. Fay sleepte verschillende prijzen in de wacht zoals een Edison Award, de Chet Baker Award en de Preis der Deutschen Schalplattenkritik samen met het Peter Beets Trio. Voor haar cd’s werkte ze samen met internationale gasten als Kenny Werner, Toots Thielemans, Rita Reys en Mike Stern. De laatste jaren legt Fay zich sterk toe om haar repertoire naar meerdere stijlen uit te breiden zonder daarbij haar eigen zangeigenschappen en kenmerkende geluid aan te tasten. Zo zong ze voor het eerst in het Nederlands in het project Dutch Songbook met de WDR Big Band. Begin 2017 verscheen haar cd Luck Child waarop ze op haar eigen onnavolgbare manier haar absolute Heart Songs, zoals Blackbird van Paul McCartney en One Trick Pony van Paul Simon interpreteert. 'Even intiem als intens', schreef de Volkskrant in een vier-sterren-recensie over het nieuwe album.

Het is het eerste concert van de Jazzisfacton Big Band in thuishaven den egger onder leiding van Chris Vandeweyer, nadat eind 2017 het spijtige nieuws kwam dat dirigent Jos Moons om gezondheidsredenen de leiding van de bigband met onmiddelllijke ingang moest beëindigen. 

Gedreven door een onuitputtelijke inzet en passie voor de muziek heeft Jos Moons in zijn jaren aan het roer van de bigband het orkest - met hart en ziel - naar een zeer hoog internationaal niveau gebracht. Samen hebben ze mooie muzikale hoogtepunten mogen beleven: prachtige speellocaties in binnen- en buitenland, grote gast-solisten, deelnames aan verschillende wedstrijden etc. Dankzij Jos is de Jazzisfaction Big Band geworden tot wat zij nu is. De bigband is hem daar zéér erkentelijk voor!

In de zoektocht naar een nieuwe muzikale leider kwam de bigband terecht bij Chris Vandeweyer. Chris geeft les aan de academies van Diest en Tienen, waar hij onder andere de groepslessen 'bigband' begeleidt. In het verleden versterkte hij op verschillende gelegenheden de trompetsectie van de Jazzisfaction Big Band. Hij kent de band, het repertoire en de stijl. De geknipte man dus om het stokje van Jos over te nemen. 

It don't mean a thing if it ain't got that Swing!

Categorie
Locatie
Datum
vrijdag 25 mei 2018 - 20:00
Prijs
ABO: € 12
-21/+60: € 14
Basis: € 16
Senior drop (+65): € 12
Youth drop (-18): € 8

Afbeeldingen

  • (c) Stef Nagel