Print

Vlaams Muziek Theater: De vogelhandelaar

Der Vogelhändler is een van de meest gespeelde werken uit het operetterepertoire. Het is een werk met een hoge moeilijkheidsgraad door de vele grote ensemble- en 2-korige scènes. De muziek is charmant en geestig, en zeer bekend zijn: het entreelied van Adam, de Rijnwals, Ich bin die Christel von der Post, Schenkt man sich Rosen in Tirol, het duet van de twee professoren, het is allemaal even beroemd als sprankelend. Twee grote finales worden afgewisseld door ensembles, aria’s, duetten en terzetten, aan elkaar verbonden door, nu eens komische, dan weer emotionele speelscènes. De geschiedenis speelt zich af in Rhein-Pfalz. Begin 18e eeuw.

Korte inhoud De keurvorst beveelt Baron Weps een jachtpartij te organiseren. Maar Weps komt echter tot de ontdekking dat de boeren alle wilde zwijnen gestroopt hebben. Hij is bereid dit door de vingers te zien maar dat kost de boeren een flinke som geld. Voor de jacht zullen tamme zwijnen worden gebruikt! Weps kan het geld goed gebruiken want hij moet voor de zoveelste keer de schulden van zijn neef Stanislaus betalen. Als de keurvorst de jachtpartij afgelast, neemt Weps het besluit om zijn geld niet mis te lopen. De jachtpartij zal gewoon door gaan. Stanislaus moet dan de rol van keurvorst op zich nemen. De vogelhandelaar Adam uit Tirol wil met Christel trouwen, de vrouwelijke postbode, maar dat is geen reden voor hem om niet met een aardig boerenmeisje te flirten. Natuurlijk weet hij niet weten dat zij de keurvorstin Marie is, die vermoedt dat haar man een slippertje maakt en hem daarbij wil betrappen. Christel stelt Adam voor om bij de keurvorst naar een goede betrekking te solliciteren. Adam is niet erg enthousiast want hij kent de reputatie van de keurvorst op het punt van vrouwen. Maar Christel gaat toch naar de keurvorst toe, in werkelijkheid dus Stanislaus. Adam wordt hier zo kwaad om dat hij niets meer van haar wil weten. Voor hem staat het nu vast dat het ‘boerenmeisje’ dan de zijn bruid moet worden. Intussen denkt de keurvorstin dat Christel inderdaad met haar echtgenoot samen is geweest. In het zomerpaleis van de keurvorst valt Stanislaus door de mand. Adam eist van hem dat hij met Christel trouwt, omdat hij er zeker van is dat zij door hem is verleid. Als het hem later duidelijk wordt dat er tussen hen niets is voorgevallen, en wanneer hij er bovendien achter komt wie het ‘boerenmeisje’ in werkelijkheid is, verzoent hij zich met Christel

Carl Zeller kreeg zijn muzikale talent als erfgoed mee; zijn overgrootvader en grootvader waren beiden muziekleraar. Zijn vader, die overleed voor hij één jaar oud was, was echter medicus. Na diens dood hertrouwde zijn moeder met Ernest Friedinger. De jonge Zeller had een goede stem en op 11-jarige leeftijd werd hij aangenomen als sopraan bij de Wiener Sängerknaben. Later ging hij naar het gymnasium, studeerde rechten en werkte, na vervulling van zijn militaire dienstplicht, als ambtenaar bij het Ministerie van Onderwijs te Wenen.
In zijn vrije tijd componeerde hij. Zijn eerste werk was de opéra comique Joconde, die al bij de première in het Theater an der Wien in 1876 groot succes oogstte. Zellers muzikale loopbaan bracht hem spoedig van de opera naar de operette. De operette Der Vogelhändler uit 1891 is zijn bekendste werk, en werd zelfs een van de bekendste operettes aller tijden. Dat is bijzonder merkwaardig, aangezien de zogenaamde Gouden operettetijdperk, met componisten als Johann Strauß, Karl Millöcker en Franz von Suppé, eigenlijk al voorbij was.

Categorie
Locatie
Datum
zaterdag 14 april 2018 - 20:00
Prijs
ABO: € 22
-21/+60: € 24
Basis: € 26
Senior drop (+65): € 22

Afbeeldingen

  • © Jos Echelpoels

  • © Jos Echelpoels

  • © Jos Echelpoels

  • © Jos Echelpoels

  • © Jos Echelpoels

  • © Jos Echelpoels

  • © Jos Echelpoels

  • © Jos Echelpoels